Blogg

Konst,, Uncategorized, Utställning,

Nya väggar att hänga

Kanske blir det ”Spegel, spegel” som får styra hur jag hänger?

Mars månad är snart här och från och med nästa helg kommer jag ett år framåt att hyra en vägg på Gallery Interface som ryms i Tofta Konstgalleri strax utanför Varberg. Detta blir en av få nya saker jag testar med konsten i år och det ska bli jättespännande att se hur det blir. Jag hoppas såklart på att nå en ny publik då jag inte ställt ut i runt Varberg tidigare. Förhoppningsvis blir det några försäljningar också men man vet ju aldrig säkert hur nya satsningar lönar sig på det viset. Under 2022 satsade jag motsvarande ”hyra” för att finnas på Artportable samt att vara med i deras tidningsannonser i två stora rikstäckande tidningar. Då hade jag förstår samma förhoppning om att nå ny publik men kunde i slutet av året konstatera att det i slutändan inte gett någonting. 2022 blev mitt sämsta konstår på väldigt länge sett till faktisk försäljning.

Nu ser jag ju dock framåt och jag tror faktiskt mer på att synas på ett fysiskt galleri där konsten möter publik som aktivt sökt upp den samtidigt som upplevelsen blir så mycket bättre i verkligheten. Färger, struktur och textur, allt träder fram på ett annat sätt. Så jag tror mycket mer på den här satsningen och om inte annat så känns det roligt att få hänga utanför Varberg under ett år.

Vad kommer jag då ta och hänga?

Upplägget på Gallery Interface är att jag byter ut verken på min vägg ett par gånger om året. Min tanke är då att jag byter ut och hänger efter vilken årstid det är. Nu när våren är i antågande och vi längtar efter sol och värme så vill jag att färgtonerna återspeglar just det. Troligtvis väljer jag ljusa målningar som går i turkos, blått och grönt. Exakt vilka och hur många får jag se när jag är på plats och har väggen framför mig, för även om jag har fått väggens mått, så är det mycket annat som också spelar in i hur den hängda helheten blir. Man kan aldrig vara 100% säker på förhand och jag tar därför med mig några målningar extra så att jag har lite att jobba med utifall att. Känslan just nu är dock att jag kanske utgår ifrån målningen `Spegel, spegel´ här ovan.

Uncategorized

Välkommen!

Jag har inlett 2023 med en flytt av min hemsida och efter en hel del pill så börjar den ta form så pass att jag vågar låta den öppnas för besökare. När jag runt årsskiftet började forma mina egna tankar kring året som låg framför så stod det klart för mig att ett ledord för det här året måste vara ”att aktivt välja”. Att aktivt välja betyder ju att man även väljer bort och det är där i svårigheten ligger för mig, för även om jag ofrivilligt fått träna en hel del på just det de senaste åren så faller det sig inte helt enkelt.

Under 2023 vill jag låta lusten styra – att skapandet ska vara kravlöst och luststyrt. Jag vill prova på nytt, helt utan krav på att det ”ska bli” något. Jag vill prioritera skrivandet och få komma ut med min bok på några marknader/bokmässor under året. Detta innebär att jag kommer välja bort en del utställningsmöjligheter för konsten, jag kommer pausa mitt deltagande i konstriket och inte aktivt leta efter nya utställningsmöjligheter. Det som redan är spikat har jag redan färdigställt material för och det kommer därför få ligga kvar, det gäller min utställning på Galleri Ester i Enköping 19/8-31/8 samt att jag 1/3 2023 – 28/2 2024 kommer ha en vägg på Gallery Interface, Tofta Konstgalleri i Varberg. Om något ytterligare ska väljas till så behöver det noga vägas emot hur allt annat ser ut i livet under samma period, allt för att inte riskera att överbelasta. Ska jag nå målet att låta lusten styra så är det av yttersta vikt att inte överbelasta, för gör jag det, ja då finns det inte något utrymme alls för lusten att få finnas till! Det är ett som jag lärt.

Med det sagt så blir årets första ”happening” att jag deltar på Bohusläns Bokmässa i Stenungsund 11mars. Det är en endagsmässa som hålls på Kulturhuset Fregatten och är öppen för besökare kl.10-15. Att få komma ut med min bok, träffa andra författare och läsare är lika delar roligt som spännande. Jag har så mycket att lära kring alla delarna i författarskap och vill suga åt mig allt jag kan. Även om utgivningsprocessen visade sig vara oändligt mer omtumlande än vad jag kunnat ana, och stunderna då jag dök ner i tvivel och ifrågasättande kring varför jag alls gett mig in på att få en bok utgiven var fler än önskvärt. Så sitter jag här på andra sidan med nya manus i olika genre och faser som jag vill utveckla och göra det bästa av. Jag har bokat in en semestertripp för att kunna ta del av Litteralund konferensprogram i april och ser fram emot att få en massa nya kunskaper med mig därifrån.

Ett år där lusten får styra – ett år där nya erfarenheter långsamt läggs till.